Mandag 31/3-25 hadde vi besøk av to politibetjenter, Julianne Bjørnøe og Jeanette Lysen. Temaet for kvelden var først og fremst svindelforsøk, men også liitt om kriminalitetsstatistikk, politireform og det nye politikontoret på Skarnes.
- Svindelforsøk og hvordan unngå å bli lurt.
- Telefonsvindel: Du får en oppringning, og vedkommende som ringer, utgir seg å være fra politiet, banken eller en annen offentlig institusjon. Det gjelder en sak som haster veldig, og du føler at dette blir meget stressende. Men du kan få hjelp. Du kan bli bedt om å oppgi personnummer, bank-id, opplsyninger om konto eller bankkort. Ikke gi fra deg noen opplysninger! Bank, politi eller andre offentlige institusjoner vil aldri spørre om slikt. En god idé kom fra en av tilhørerne: Avvis alle samtaler som er ukjente. Gå inn på 1881 og sjekk nummeret. Er det ukjent, blokker nummeret.
- E-postsvindel: Du får en e-posst som ser ut til å være fra banken, et parkeringsselskap eller bombrikkeselskap. Det er noe som haster, og som krever at du aksjonerer raskt. Språket som før var dårlig, er blitt mye bedre. Som andre svindlere, spiller de på frykt og følelser. Ikke gå videre, ikke klikk på lenker (svært viktig!) – blå skrift. Her som ellers: Stopp – tenk – sjekk. Du kan f.eks. klikke på avsenderen. Du vil da se den egentlige adressen, og den vil som oftest vise noe helt annet enn f.eks. EasyPark. Men: Det kan forekomme at det ekte firmanavnewt er i teksten, men vanligvis vil det være en annen endelse enn det ekte, f.eks. autopay. Gå heller inn på nettsidene til den de gir seg ut for å være, logg inn på vanlig måte, og du vil oppdage at du ikke skylder noe.
- Sms-svindel: Du får en sms som ser ut til å komme fra posten eller noen andre. Du må betale et tollgebyr, trykk på lenken her. Ikke gjør det!
- Kjærlighets- og Tindersvindel: Noen har chattet på nettet via f.eks. Tinder, og det hele virker tilforlatelig. Etter å ha holdt på en stund, kommer ønsker om penger – vedkommende en har vært i kontakt med, har kommet opp i store problem. Dette kan til og med være en person en har møtt fysisk. Ikke betal noe.
- En god nettside for å finne ut mer: www.svindel.no
- Politireformen. Noe av reformen er reversert, og en del gamle lensmannskontor er blitt gjenopprettet. Skarnes er et av dem, Men nå heter det ikke lenger lensmannskontor, det heter politistasjon. For flere opplysninger, gå inn på www.politiet.no og klikk i menyen på toppen til venstre, der finner du 'politistasjoner', søk med postnummer. Da får du opp Skarnes, med opplysninger om telefonnummer, e-post, åpningstider og lenke til Facebookside. Kontoret er åpent tirsdag og onsdag kl. 10-14. For at et slikt kontor skal bestå, er det viktig at det blir brukt. Politikontakt for Sør-Odal er Vidar Eng. Du finner også mer informasjon på kommunen sine hjemmesider.
- Kriminalitet i Sør-Odal: 36% av kriminaliteten gjelder trafikkforhold, 14% vinningskriminalitet, 14% svindel. Noe narkotika er i omløp, og politiet prøver å forebygge ved å besøke skoler og informere om problemet og farene.
Tusen takk til Julianne og Jeanette som ga oss en fin informasjon om svindelforsøk, politireform og kriminalitet. Begge to er stasjonert på Kongsvinger.