Forsvarsløftet

Mandag 7/4-25 hadde vi besøk av kommandør Casper Erichsen. Erichsen jobberr i Forsvarsdepartementet, og har ansvar for personell- og kompetansepolitikk. Temaet for kvelden var 'Forsvarsløftet – langtidsplan for forsvarssektoren.'

Erichsen er født og oppvokst i Sør-Odal, og bor på Skarnes. Han var tidlig interessert i Forsvaret, og søkte seg inn på nærmeste befalsskole på Trandum – men endte opp på Sjøkrigsskolen med utdanning i økonomi og innkjøp (intendantur) og i Sjøforsvaret. Han har hatt sjøtjeneste på bl.a. MTB og KV (kystvaktskipet) Svalbard. Han har gått lederkurs med bl.a. temaet transatlantiske forbindelser. Han har 30 år i uniform, de 5 siste årene i Forsvarsdepartementet.

Forsvarsløftet har en dobbel betydning: Et løft og et løfte. Langtidsplanen strekker seg over 12 år.

Forsvarspolitikken tar utgangspunkt i det eksisterende  forsvaret, og skal få det til å fungere. Dernest skal en satse på fornying av forsvaret. Det skal investeres 1635 milliarder over 12 år. Det er viktig å huske at Norge er en sjøfartsnasjon, omgitt av mye hav, noe kartet under viser. Vi ser Norge fra en uvanlig vinkel, nemlig fra Nordpolen. Da ser en hvor mye hav det er, og dybdene er antydet, Barentshavet er forholdsvis grunt, ca. 600 m., mens lenger mot vest er rundt 5000 m. dypt. Der kan ubåter stikke seg vekk. Norge har verdens nest lengste kyst om vi regner med alle øyene.

Noen viktige historiske hendelser: 1989, murens fall og Sovjetunionens oppløsning i slutten av 1991, gradvis nedbygging av Forsvaret; 11/9-2001 terrorangrepet på USA, omlegging av Forsvaret til mindre, mobile enheter, utenlandsoperasjonene; 24/2-2022, vendepunkt med storkrigen mot Ukraina. Fra da av investeres det mer i Forsvaret.

Vi står i dag i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, i og med Russlands krig mot Ukraina, krigen mellom Israel og Hamas, uroen i Libanon og borgerkrigen i Syria – og utviklngen i Kina. Vi kan også nevne cyberangrep og hybrid krigføring, bl.a. kutting av sjøkabler. Hovedelement i vårt forsvar: 1) Forhindre et væpnet angrep. 2) Fremme og ivareta norske interesser.

Erichsen understreker at USA står ved sine sikkerhetsgarantier, og det militære samarbeidet er utmerket.

To hovedspor i løftet:

  1. Få det vi har til å fungere, f.eks skaffe nok ammunisjon.
  2. Nye satsinger:
    • Fornyng av Sjøforsvaret: Ny fregatter, nye ubåter, 15 nye småfartøyer og 10 havgående.
    • Nye våpen til hæren, bl.a. innkjøp av nye stridsvogner, droner – også langtrekkende. Nå har vi bare en brigade, på det meste hadde vi 13 moiliseringsbrigader og 350.000 mann. 70.000 i dag. Nå er planen en ny brigade i sør, i tillegg til Finnmarksbrigaden. En brigade er ca. 5000 personer. Til sammenligning: Ukraina har 100 brigader.
    • Luftforsvaret: Nå er alle F-35 på plass. Mer luftvern, og flere langtrekkende presisjonsvåpen,  satelitter. 
    • Heimevernet: Ca. 40.500 personer i dag, skal opp i 45.000 med en økende profersjonalisering og mer høyteknologi.

Årskullene ligger nå på ca. 60.000. Av disse inkalles ca. 23.000, ca. 10.000 tas ut som stridsdyktige.

Vil planen stå seg over tid? Det er snakk om en høy investeringstakt, og forsvarsmateriellet er blitt omtrent dobbelt så dyrt. Norge er nå snart oppe på et forsvarsbudsjett som utgjør 3% av BNP. 

Sivilforsvaret er en del av totalforsvaret, og er planlagt økt fra 8.000 til 12.000 personer.

Takk til Casper Erichsen for et informativt og engasjerende foredrag.


 
Forsvarsløftet

8. april 2025

Forsvarsløftet

Mandag 7/4-25 hadde vi besøk av kommandør Casper Erichsen. Erichsen tjenestegjør i Forsvarsdepartementet, og har ansvar for personell- og kompetansepolitikk. Temaet for kvelden var 'Forsvarsløftet – langtidsplan for forsvarssektoren.'

Svindelforsøk og politireformen

2. april 2025

Svindelforsøk og politireformen

Mandag 31/3-25 hadde vi besøk av to politibetjenter, Julianne Bjørnøe og Jeanette Lysen. Temaet for kvelden var først og fremst svindelforsøk, men også liitt om kriminalitetsstatstikk, politireform og det nye politikontoret på Skarnes.

Egil Dahlum: F16 og SAS

25. mars 2025

Egil Dahlum: F16 og SAS

Mandag 24/3 hadde vi besøk av flyger Egil Dahlum. Han er født i 1957, fikk sin utdanning som flyger i Luftforsvaret, og hadde ti års plikttjeneste som F16-pilot. Etter karrieren i Flyvåpenet, gikk han over til SAS,, der han fortsatt jobber.

Bedriftsbesøk Odal Sparebank, Skarnes.

4. mars 2025

Bedriftsbesøk Odal Sparebank, Skarnes.

Mandag 3/3-25 ønsket Erlen Iversen og Anne Fernandes oss velkommen til Odal Sparebank med kaffe og godt bakverk. Vi møttes i kjelleren der det tidligere var bankvelv. Det ble et fint møte, med en informativ presentasjon.

Rolf Brun tildelt Paul Harrisutmerkelsen.

15. oktober 2024

Rolf Brun tildelt Paul Harrisutmerkelsen.

I samband med krabbekvelden på grendehuset 14. oktober ble Paul Harrisutmerkelsen gitt til Rolf Brun. Rolf har vært et trofast og markant medlem av Odal Rotaryklubb siden 1/1-1979. Rolf var president i rotaryåret 1988-89,.


Møteinformasjon

Møtested: Tronbøl Grendehus
Adresse: Holtvegen 11
Postnummer: 2100
Sted: Skarnes
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 20:00
Møtespråk: no

Plasser innhold her

Møtearkiv fra
før August 2022



roterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...